Πέμπτη 7 Αυγούστου 2008

Καθησυχαστική η Ντόρα Μπακογιάννη για ενδεχόμενο πρόκλησης από την ΠΓΔΜ στο Πεκίνο

Έχουμε κάνει όλες τις απαραίτητες ενέργειες, ώστε αν τα Σκόπια παρεκτραπούν να κινηθούν από τη ΔΟΕ όλες οι απαραίτητες διαδικασίες, δήλωσε από το Πεκίνο η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη για το ενδεχόμενο να παρελάσει ως «Μακεδονία» στην τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου.
«Βρισκόμαστε σε μια παράξενη περίοδο με τα Σκόπια. Έχουμε κάνει όλες τις απαραίτητες ενέργειες τόσο σε πολιτικό και αθλητικό επίπεδο, ώστε αν τα Σκόπια παρεκτραπούν να κινηθούν (από τη ΔΟΕ) όλες οι απαραίτητες διαδικασίες» δήλωσε η κα Μπακογιάννη στους διαπιστευμένους αθλητικούς συντάκτες από το βασικό κέντρο Τύπου στην κινεζική πρωτεύουσα.
«Είμαστε μια σοβαρή χώρα που διοργάνωσε με απόλυτη επιτυχία τους προηγούμενους Ολυμπιακούς Αγώνες και δεν πρόκειται να ασχοληθούμε με κάτι που αγγίζει το όριο του γραφικού. Γενική, υπάρχει έντονη προβοκατόρικη τάση και δεν είναι ανάγκη να 'τσιμπήσουμε'» είπε χαρακτηριστικά η υπουργός Εξωτερικών.
«Είμαστε καλυμμένοι πίσω από αυτό που λέγεται διεθνείς κανόνες και διεθνής νομιμότητα. Το πώς θα βγει το όνομα της ΠΓΔΜ στην τελετή έναρξης είναι κάτι κατοχυρωμένο από τη ΔΟΕ και το κράτος είναι καταχωρημένο με την συντετμημένη ονομασία του (MKD). Έτσι έγινε στην Αθήνα το 2004, έτσι και στο Σίδνεϊ το 2000 και δεν πρόκειται να ασχοληθούμε άλλο με αυτό», σημείωσε.
«Τα Σκόπια είναι με την πλάτη στον τοίχο, γι' αυτό κάνουν ό,τι κάνουν. Γνωρίζουμε ότι ενόψει των μεγάλων αθλητικών διοργανώσεων υπάρχει έντονη ευαισθησία για το τί θα κάνουν τα Σκόπια, αλλά εμείς δεν ασχολούμαστε με οποιαδήποτε προσπάθεια πρόκλησης», πρόσθεσε η Ντόρα Μπακογιάννη.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΕΟΕ Μίνως Κυριακού σχολίασε: «Ασφαλώς αποτελεί αστειότητα και μόνο η αναφορά αυτής της επιδίωξης. Δεν είναι δυνατό να συμβεί καθώς το επίσημο όνομα της χώρας είναι FYROM και αυτό χρησιμοποιείται από τον ΟΗΕ και τη ΔΟΕ. Δε νομίζω ότι θα τολμήσουν να δοκιμάσουν να αλλάξουν το υπάρχον καθεστώς».«Ο κος Νικολάου και εγώ προειδοποιήσαμε την BOCOG για τον κίνδυνο και προτείναμε τρόπους να αποφύγουν τη παγίδα. Μας διαβεβαίωσαν ότι δε θα συμβεί τίπoτα. Δεν εφησυχάζουμε και ελπίζω ότι θα έχουν την ευφυία να αποφύγουν την οποιαδήποτε είδους παρανόηση» πρόσθεσε ο κ. Κυριακού.Σε ό,τι αφορά το θέμα που δημιουργήθηκε με την επίσημη ιστοσελίδα των Αγώνων του Πεκίνου που χαρακτήριζε «Μακεδόνες» τους αθλητές της ΠΓΔΜ κατά την επίσημη είσοδό τους στο Ολυμπιακό Χωριό, ο κ. Κυριακού είπε: «Για το θέμα εστάλη επίσημη διαμαρτυρία στον πρόεδρο της BOCOG Λιου Τσι. Επίσης, υπήρξε παρέμβαση του Λάμπη Νικολάου στον πρόεδρο της ΔΟΕ, Ζακ Ρογκ, ο οποίος μας διαβεβαίωσε ότι στην τελετή έναρξης δεν πρόκειται να υπάρξει το παραμικρό απρόοπτο.»

πηγη:in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails