Πέμπτη 7 Αυγούστου 2008

Το «Αντικείμενο της Χάνι»--Ολλανδέζα δασκάλα ανακάλυψε κατά τύχη νέο τύπο κοσμικού αντικειμένου

Ένα νέο, άγνωστο μέχρι σήμερα κοσμικό αντικείμενο ανακάλυψε κατά τύχη Ολλανδέζα δασκάλα που συμμετέχει σε πρόγραμμα ταξινόμησης γαλαξιών.
Η Χάνι φαν Αρκελ επισκέφτηκε την ιστοσελίδα Galaxy Zoo που καλεί τους χρήστες του διαδικτύου να δουν εικόνες γαλαξιών και να τους κατατάξουν ανάλογα με το είδος τους.
Σε μία εικόνα η φαν Αρκελ εντόπισε ένα μυστηριώδες πρασινωπό αντικείμενο που δεν έμοιαζε με κανένα άλλο σχηματισμό.
Οι αστρονόμοι επιβεβαίωσαν την μοναδικότητα του σχηματισμού και το ονόμασαν προς τιμήν της φαν Αρκελ, Hanny's Voorwerp, δηλαδή το «Αντικείμενο της Χάνι».
Το πρασινωπό νέφος αερίων φαίνεται ότι δεχόταν το φως ενός κβάζαρ, μίας ισχυρής πηγής ακτινοβολίας που συνδέεται με γιγαντιαίες μαύρες τρύπες. Το κβάζαρ βρισκόταν κοντά στον γαλαξία IC 2497.
Αν και το κβάζαρ έχει σβήσει από καιρό, το φως του εξακολουθεί να φωτίζει το Αντικείμενο. Αυτή η «φωτεινή ηχώ» έχει παρατηρηθεί και σε άλλα άστρα αλλά ποτέ σε αυτήν την κλίμακα.
Αν και το Αντικείμενο ήταν γνωστό, η ανακάλυψη της Αρκελ έκανε τους αστρονόμους να το παρατηρήσουν εκ νέου με ισχυρά επίγεια και διαστημικά τηλεσκόπια. Πιθανόν είναι το υπόλειμμα ενός γαλαξία αλλά η τρύπα στο κέντρο προβληματίζει τους αστρονόμους.
Η φαν Αρκελ δηλώνει ότι το ενδιαφέρον της για την αστρονομία την παρακίνησε να επισκεφτεί την ιστοσελίδα και δεν έχει σχετικές σπουδές.
πηγη:in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails