Δευτέρα 11 Αυγούστου 2008

Επικίνδυνες προεκτάσεις - Αντιπαράθεση Πούτιν-Μπους με φόντο τις πολεμικές επιχειρήσεις στον Καύκασο

Σε ανοιχτή αντιπαράθεση μεταξύ του Ρώσου πρωθυπουργού Βλαντιμίρ Πούτιν και του Αμερικανού προέδρου Τζορτζ Μπους έχουν οδηγήσει οι πολεμικές επιχειρήσεις στον Καύκασο, με τη Μόσχα να απορρίπτει εμμέσως τη μονομερή κατάπαυση του πυρός που ανακοίνωσε η Γεωργία.
Σε δηλώσεις του που μεταδόθηκαν τη Δευτέρα από τη ρωσική τηλεόραση, ο πρώην πρόεδρος της Ρωσίας κατηγόρησε ευθέως τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι συνεργάζονται με τη Γεωργία, αφού -όπως είπε- γεωργιανά στρατεύματα επέστρεψαν από το Ιράκ με τη βοήθεια της Ουάσινγκτον.
«Δυστυχώς, ορισμένοι εταίροι μας αντί να μας βοηθούν, μας υπονομεύουν» είπε, καταγγέλλοντας ότι «γεωργιανές δυνάμεις στο Ιράκ επέστρεψαν, με αμερικανικά αεροπλάνα, στην εμπόλεμη περιοχή».
Παράλληλα, ο Βλ.Πούτιν κατηγόρησε τη Δύση ότι έχει μπερδέψει τους πραγματικά επιτιθέμενους με τα θύματα της σύγκρουσης.
«Το μέγεθος του κυνισμού είναι εκπληκτικό. Προσπαθούν να κάνουν το μαύρο-άσπρο και το άσπρο-μαύρο και με επιδέξιο τρόπο να παρουσιάσουν τα θύματα αυτής της επίθεσης ως τους επιτιθέμενους και να επιρρίψουν την ευθύνη για τις συνέπειες της επίθεσης στα θύματα» είπε.
Με τις δηλώσεις του, ο Βλαντιμίρ Πούτιν απέρριψε εμμέσως και τη μονομερή κατάπαυση του πυρός που ανακοίνωσε η Τιφλίδα, ξεκαθαρίζοντας ότι τα ρωσικά στρατεύματα -τα οποία χαρακτήρισε «ειρηνευτικές δυνάμεις»- θα συνεχίσουν τις επιχειρήσεις στη Νότια Οσετία μέχρι να υπάρξει μία «λογική κατάληξη».
Ωστόσο, για «δυσανάλογη αντίδραση της Ρωσίας» έκανε λόγο ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο NBC, από το Πεκίνο.
«Έχω εκφράσει την ανησυχία μου για αυτή τη δυσανάλογη αντίδραση της Ρωσίας» είπε, επαναλαμβάνοντας ότι η Ουάσινγκτον καταδικάζει τους βομβαρδισμούς στα περίχωρα της Νότιας Οσετίας.
Την Κυριακή, δε, ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Ντικ Τσένι υποστήριξε πως η επίθεση της Ρωσίας στη Γεωργία «δεν πρέπει να μείνει αναπάντητη» και ότι εάν συνεχιστούν οι ρωσικές επιχειρήσεις αυτό θα έχει σοβαρές επιπτώσεις στις σχέσεις της με τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ κάλεσε τους Δυτικούς να μην επαναλάβουν το λάθος των «συμφωνιών του Μονάχου» του 1938 με τη ναζιστική Γερμανία, το οποίο οδήγησε σε μια «τραγωδία», εμφανιζόμενοι συμβιβαστικοί με «τον επιτιθέμενο».Η Ρωσία δεν θα είναι ποτέ «παθητικός παρατηρητής» της κατάστασης στον Καύκασο, προειδοποίησε ο Ρώσος πρόεδρος, δηλώνοντας πάντως πως η Μόσχα θα κάνει τα πάντα «για να εξομαλύνει την κατάσταση στη Νότια Οσετία».
Παράλληλα, σύμφωνα με ανακοίνωση του Κρεμλίνου, σε τηλεφωνική επικοινωνία του με την πρόεδρο της Φινλανδίας Τάρια Χάλονεν ο πρόεδρος της Ρωσίας προτείνει να σταλεί στη Νότια Οσετία μια αποστολή του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ).
πηγη:in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails